چگونه ایستگاه فضایی بین المللی را در آسمان شهر خود ببینیم؟
آذر ۴, ۱۴۰۱

چگونه ایستگاه فضایی بین المللی را در آسمان شهر خود ببینیم؟

مطمئناً برای علاقه مندان به هوا و فضا و افرادی که تمایل دارند با چشم غیرمسلح و به آسانی به تماشای گذر  ایستگاه فضایی بین‌المللی ( ISS: International Space Station)، دیگر ماهواره ها و فضاپیماها از آسمان شهر خود بنشینند، روش های تعیین موقعیت ایستگاه فضایی بین المللی و دیگر ماهواره ها از جمله ماهواره های استارلینک ، در آسمان شهر خود و حتی تجسم سه بعدی حرکت آنها و کلی اطلاعات دیگر، بسیار جذاب خواهد بود.

قبل از معرفی وبسایت مورد نظر برای دسترسی راحت به چنین اطلاعاتی، لازم است مقدمه ای از تعاریف ایستگاه فضایی، ایستگاه فضایی بین المللی و ماهواره های استارلینک داشته باشم برای آن دسته از افرادی که شناخت کافی از این تعاریف ندارند و بعد به نحوه پیش بینی جداول گذر و دیگر اطلاعات می پردازم.

تعاریف مورد نیاز:

ایستگاه فضایی نوعی سازه‌ است که از سال ١٨۶٩ برای زندگی و کار بشر در فضا طراحی و ساخته شده‌ است. در خود فضانوردانی را جا داده که در آنجا فضانوردان به کارهای خود مشغول می باشند. فرق میان ایستگاه فضایی و فضاپیما در این است که در ایستگاه فضایی امکانات اساسی پیش‌رانی یا فرود بر زمین وجود ندارد در عوض از وسایل نقلیهٔ دیگر برای ترابری (چه از ایستگاه چه به ایستگاه) بهره می برند.

ایستگاه فضایی بین المللی، یک ایستگاه فضایی است که در ارتفاع حدوداً 400 کیلومتری از سطح زمین قرار دارد و با سرعت 27 هزار کیلومتر بر ساعت در مدار زمین در حال حرکت است. این ایستگاه فضایی با مشارکت 15 کشور از سال 1998 ساخته شده است و در طول روز بیش از 15 بار ( تقریباً هر 100 دقیقه یکبار) به دور زمین می گردد. از اهدافی که این ایستگاه فضایی دارد میتوان به: تحقیق و پژوهش و آزمایشاتی که انجام آن روی کره زمین به دلیل جاذبه امکانپذیر نیست، رصد کردن زمین و دیگر اجرام آسمانی، مرکز سرویس فضاپیماها و ماهواره ها در مدار زمین، مونتاژ و نصب سازه های فضایی و همکاری با بخش های خصوصی جهت مهندسی هوا و فضا و پیشرفت در این زمینه، اشاره نمود .

the International Space Station

 

ایستگاه فضایی بین المللی (ISS)

ماهواره های استارلینک

در مورد ماهواره های استارلینک باید بگم که استارلینک یک پروژه ی ماهواره ای است که از سال 2015 توسط شرکت SPACEX  به مدیرعاملی ایلان ماسک برای پیاده سازی اینترنت ماهواره ای برای حداقل سازی هزینه های اینترنت، آغاز شده است.

 

ماهواره های استارلینک

در ویدئو زیر میتوانید حرکت خوشه ای ماهواره های پروژه استارلینک را ببینید. البته ایرادات و نقدهای زیادی هم به این پروژه وارد شده است از جمله میتوان به آلوده کردن و اشغال مدار زمین به علت تعداد بالای ماهواره ها اشاره نمود.

ویدئو حرکت خوشه ای ماهواره های استارلینک

 

معرفی وبسایت heavens-above.com :

بعد از آشنایت با برخی تعاریف اولیه اکنون بهتر است به معرفی وبسایت مورد نظر بپردازم. وبسایت  heavens-above.com  نه تنها اطلاعات بسیار مفیدی از جداول پیش بینی زمان و مکان گذر ایستگاه فضایی بین المللی و ماهواره های مختلف را در اختیار شما قرار میدهد بلکه امکانات دیگری هم دارد که در ادامه مطرح می کنم.

گام اول :

بعد از ورود به سایت heavens-above.com  مطابق شکل زیر وارد بخشی که دورش کادر قرمز کشیدم بشید (configuration). این بخش دو زیر بخش دارد که زیر بخش 1 : مربوط به لاگین شدن در سایت است و زیر بخش 2 : ورود اطلاعات مربوط به مکان جغرافیایی کاربران است تا با توجه به آن مکان جغرافیایی، جداول زمانبندی در مرحله بعد در اختیارتان قرار بگیرد.

configuration in heavens-above.com

 

صفحه اصلی سایت heavens-above.com

همانطور که در زیربخش 1  تصویر بالا میبینید لاگین اختیاری هست ولی من مراحل لاگین را در ادامه قرار میدهم اما چه شما لاگین بشید در سایت چه نه، باید از زیر بخش  2  configuration اطلاعات مربوط به مکان جغرافیایی خودتون را وارد کنید تا بتوانید به جداول پیش بینی زمان گذر دسترسی پیدا کنید.

* مراحل لاگین را طبق تصاویر زیر انجام دهید. (این بخش اختیاری هست و شما بدون لاگین کردن هم میتوانید وارد مرحله بعد شوید.)

 مراحل لاگین در سایت heavens-above.com

 

login in heavens-above.com

 

login in heavens-above.com

گام دوم :

 اگر در سایت لاگین شوید خودبخود بعد ثبت مراحل لاگین وارد صفحه select location خواهید شد، اگر هم بصورت ناشناس وارد سایت بشید لازم نیست مرحله ی لاگین را انجام بدید و بلافاصله بعد از ورود به سایت مانند تصویر زیر عمل کنید و روی بخش change your observing location که کادر قرمز کشیدم، کلیک کنید.

 

انتخاب لوکیشن جهت مشاهده گذر ISS و ماهواره

به تصاویر زیر نگاه کنید. در صفحه select location می بایست مانند مراحل ذکر شده و مطابق تصاویر عمل کنید و اطلاعات مربوط به هر آیتم را وارد نمایید.

مراحل:

 

select location in heavens-above.com

 تعیین دقیق لوکیشن از روی نقشه سایت what3worads.com

 

select location in what3words

گام سوم :

 بعد از انجام مراحل بالا و انتخاب لوکیشن محل زندگی خود برای دیدن گذر، دوباره به صفحه اصلی برگردید اگر از طریق لاگین وارد سایت شده باشید اطلاعات مربوط به کاربری شما در قسمت بالا گوشه سمت راست قرارخواهد گرفت (مطابق تصویر بخش بعدی). برای دسترسی به جداول پیش بینی زمان گذر ایستگاه فضایی بین المللی و ماهواره ها، ادامه مطالب این مقاله را دنبال کنید.

جدول پیش بینی زمان گذر ایستگاه فضایی بین المللی :

برای دسترسی به جدول زمان گذر ایستگاه فضایی بین المللی که بتوانید توسط اطلاعات جدول در آسمان منطقه خودتان ایستگاه فضایی بین المللی را رصد کنید به اینصورت اقدام کنید که بعد از انجام مراحل قبل به صفحه ای اصلی بازگردید و و طبق تصویر زیر بر روی ISS کلیک کنید.

ورود به پیش بینی 10 روزه گذر ایستگاه فضایی بین المللی

 

ورود به پیش بینی 10 روزه گذر ISS

بعد از کلیک بر آن وارد صفحه زیر خواهید شد. در این بخش جدول زمانبندی پیش بینی گذر ایستگاه فضایی بین المللی از آسمان شهر انتخابی شما می باشد. در این جدول، تاریخ و زمان شروع و پایان رصد برای پریود زمانی 10 روزه و میزان وضوح ایستگاه فضایی و موقعیت قرارگیری آن در آسمان شهر شما پیش بینی شده است. به اطلاعات موجود در جدول دقت نمایید.

اطلاعات موجود در جدول

به‌طور مثال: در جدول زیر در تاریخ 26 آپریل گذر ایستگاه فضایی بین المللی در ساعت 05:28:15 در ارتفاع 15 درجه‌ از جنوب غربی (SW: SouthWest) آغاز می‌شود و در زمان 05:30:58 در ارتفاع 88 درجه جنوب شرقی (SE: SouthEast) به اوج خود میرسد و در زمان 05:34:20 در ارتفاع 10 درجه شمال شرقی (NE : NorthEast) غروب می کند و کم کم از دید شما محو می شود.

جدول پیش بینی زمان و مکان گذر ایستگاه فضایی بین المللی

 

جدول پیش بینی زمان و مکان گذر ISS

با کلیک روی هر یک از تاریخ های جدول بالا وارد صفحه زیر میشوید که می‌توانید مسیر گذر ایستگاه فضایی بین المللی را از بین صورت‌های فلکی مشاهده نمایید و جزییات بیشتری را از اطلاعات این گذر بدست آورید. در اصل نقشه رصدی هر یک از گذرهای ISS است.

 جزئیات ببیشتر گذر ایستگاه فضایی بین المللی

 

نقشه رصدی هر یک از گذرهای ISS

جدول پیش بینی زمان گذر ماهواره های استارلینک :

برای دسترسی به جدول پیش بینی زمان گذر ماهواره های استارلینک می بایست مانند مراحل جدول پیش بینی گذر ایستگاه فضایی بین المللی عمل کنیم و در مرحله اولیه که به صفحه ای اصلی بازگشتید اینبار بر روی starlink passes for all objects from a launch کلیک کنید تا همانند مراحل قبلی هم به جدولی با ساختار اطلاعاتی مشابه دست یابید که در ادامه تصاویر جداول را قرار دادم.

 ورود به پیش بینی 10 روزه گذر ماهواره های استارلینک

 

ورود به زمان گذر ماهواره های استارلینک

در جدول زیر می توانید در ابتدا از قسمت launch یکی از انواع پرتاب های استارلینک را انتخاب کنید که با انتخاب هر کدام جدول مربوط به آن ظاهر می گردد.

 

جدول پیش بینی زمان گذر ماهواره های استارلینک

 

جدول پیش بینی زمان گذر ماهواره های استارلینک

نمایش سه بعدی حرکت ایستگاه فضایی بین المللی:

از دیگر امکانات این وبسایت تعیین موقعیت کنونی ایستگاه فضایی بین المللی در هر لحظه است که در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید (1) و همچنین نمایش سه بعدی ایستگاه فضایی بین المللی که برای این منظور مطابق تصویر زیر عمل کنید و بر روی ISS Interactive 3D Visualization کلیک کنید تا به صفحه مربوطه که نمایشی سه بعدی از حرکت آن است برایتان به نمایش درآید.

 

نمایش سه بعدی ایستگاه فضایی بین المللی

علاوه بر ایستگاه فضایی بین‌المللی و ماهواره‌های استارلینک، ماهواره های دیگری هم وجود دارند که می‌توانید آن‌ها را ببینید؛ و در وبسایت مذکور از جمله به LightSail2، N.Korean satellite، Hubble Space Telescope، Envisat اشاره شده است. من چندین تصویر از ماهواره های نامبرده قرار داده ام برای اطلاعات بیشتر خودتان به سرچ و جستجو بپردازید.

Satelliates

همچنین اطلاعات گذر ISS از آسمان تهران را از سایت اصلی  ناسا هم قرار داده ام که میتوانید اطلاعات به روزسانی شده از ساعات و تاریخ گذر ISS بدست آورید. از توضیحات تکمیلی این بخش در متن این مقاله پرهیز نمودم.

در پایان

در پایان بهتر است بگویم، خود من بار اولی که این ماهواره ها را در آسمان شهرم دیدم بدون هیچ پیش بینی اولیه بود و برام خیلی تعجب برانگیز بود. میتوانید مقاله من با عنوان «داستان حرکت ستاره ها» را مطالعه کنید. در آنجا توضیح داده ام که چطور می توانید شما هم با صبوری ساعات بعد از اذان صبح یا بعد از غروب آفتاب که ستاره ها رویت میشوند با انتظار زمان بیست دقیقه الی نیم ساعت شاهد گذر حداقل چند ماهواره باشید. بنابراین به شما توصیه میکنم زمانیکه برای دیدن ماهواره‌ها چه با پیش بینی سایت چه غیر آن، از حیاط یا تراس یا پشت بام ساختمانتان استفاده کردید، صبور باشید و بیشتر منتظر بمانید زیرا ممکن است تاخیر داشته باشند ولی مطمئن باشید ارزش صبوری را دارند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *